Jdi na obsah Jdi na menu
 

Klubovna na Kopečné

15-foto-0005.jpgNa jaře roku 1994 jsme byli rázně srozuměni s drtivou skutečností - stěhujeme se z altánku! V té době bylo už totiž definitivně rozhodnuto v boxerském matchi, kde i přes přesilu team Sharp, Jestřáb a spol. proti Delfínovým nárokům na klubovnu Sdružení a naší neměl žádnou šanci. Už nevím, zdali jsme se sami pokoušeli hledat novou klubovnu či ne, ale jistou pravdou jest, že jsme měli obrovské štěstí, že spolu s klubovnou sdruženářskou nám byla poskytnuta i vedlejší místnost na Kopečné ulici orientační číslo 31 na Starém Brně. Nepřišli jsme, jak by si mnozí dnešní chytráci, gambusíni a jim podobné obyvatelstvo přístavních čtvrtí, kde ve vzduchu "je vždy cosi těžkého, co štve a drtí", jen tak k hotovému. To nikoliv!

16-foto-0006.jpgSmeták, hadr, koště, lopata a ruce, to je ten náš chléb denní a onuce! Hned jak jsme uslyšeli hrůznou podmínku, že jako poděkování majiteli domu za novou klubovnu jest naší povinností pomoci s úklidem sklepů nájemníků domu se nám poněkud rozklepala kolena a jestli jste někdo poslouchal, "jak mi drkotají strachem zuby," tak vás to asi příliš neuklidnilo. Většinu našeho gambusínstva to taky pořádně vylekalo, však to bylo hned znát nejen na pracovních schůzkách, ale i na obyčejných schůzkách a často i sobotách či nedělích, kdy jsme mnohdy místo vegtění v prostředí panenských lesů někde u Tří smrků či v Zemi skal pod nádherným jarním sluncem makali nejen na úklidu sklepů, ale i na naší nové, "stínadelské" klubovně. Mnohdy jsme se scházeli k práci jen tři až čtyři, povětšinou Míla, Kryštůfek, Vláďa (když měl čas, to víte, sportovní supertalent...) a má maličkost. Někdy přišel sice i Orlík či Stegi, ale jen občas, neboť jak jsem někde četl, "z práce se zkracujou žíly a taky z ní podle nejnovějších studií chcípaj koně..." A že by přišel snad Martin alias Klik-Klak či jak se ten občan vůbec jmenoval? O tom jsme si mohli nechat jen zdát. Však jsme si s ním taky užili legraci, když na podzim do naší čisťounké klubovničky bůhví proč donášel furt nějaký špinavý pytle s kaštanama či zátkami od piva a jiných tekutin, čímž nám dělal v klubovně brajgl.

Jó, mimochodem, ty uzávěry od piva snad získal od věčně sprostého zedníka, jenž nám na podzim dělal omítky a proslul svou sprostotou. To už jsme upadali však i my a po odchodu Kryštůfka z klubu mně a Mílovi valem ubývaly ctnosti a síly. Tak není divu, že jsme málem neodolali pokušiteli Jestřábovi, který nás, mladé a zdravé chlapce, nezničené ještě svými pozdějšími prohřešky, chtěl po vzoru Mlejnky z románu Když duben přichází svést na cestu alkoholismu... Jó, na jaře, to byly ještě zlatý časy, Alvareza jsme dělali, Stínadelské bratrstvo pronásledovali a jeho úkoly luštili, výpravy a schůzky vykonávali - ale teď? Unaveně a netečně jsem s Mílou chodil kolem vývěsek na ulici, kde jakýsi podivín nabízel za 100 kg kaštanů hlavolam, zvaný ježek v kleci, unaveně jsme na schůzkách poslouchali nejnovější zprávy a drby o počítačových hrách, se zlobou tu větší či menší jsme odmítali podezřelé schůzky s dívkami z klubu Želvouni, jenž za tyto námi nevyhledávané aktivity požadovaly propůjčení klubovny k rejům nekalým a tak dále.

Útěchou a balzámem na duši nám kromě občasných, ale o to hezčích výprav do Kovbojska, byla zpráva, že vší práci je odzvoněno!

22-foto-0023.jpgBylo to kdysi na podzim, těsně před Vánoční nadílkou (což jsem zaregistroval snad jen proto, že se podezřele zvýšila docházka do klubu) a já jsem si s úlevou oddechl. Chtělo by se dodat, dle neznámého autora: "Dokonáno jest!"

Je však nutné dodat, že tím samozřejmě všechny práce na obou klubovnách neskončily, postupně se zabydlovala krásnými nástěnkami, všelijak se ozdobovala, ale to již ta nejhorší práce byla pro "Divouše" skončena.

Dnes snad si ani neumím představit, že současní nejmladší Divoši by při své roztěkanosti (viď, Jerry a Krychlíku, jenž tento zápis zřejmě ani nikdy nebudete číst), vyjma snad Čikiho, by byli schopni takový kus poctivé práce vykonat.

A proto s pozdravem "Buď práci čest!" se s vámi loučí vzpomínající Generál Aldo.

Autor článku: Alda (zapsáno do kroniky 14.1.2003)

22-foto-1996-01.jpg

23-foto-1996-02.jpg

Kam dál: Klubovny | Altánek | Klubovna na Kopečné

 

Vložil: Milan (6.1.2013)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář