Jdi na obsah Jdi na menu
 

Švédská sobota

Sobota 2. září 1995, Brno; účast: Milan, Jestřáb

Tak pro začátek tu mám několik slov na vysvětlenou. Předně - dneska měla být Zahajovačka. Už jsem si zvykl, ono to tak u Divochů chodí, že Zahajovačky nemají silnou účast, ale přeci jenom mě překvapilo, když jsem tu byl sám. A to se o Zahajovačce ví už od tábora Bobří stopy, pokud na to ovšem nikdo nezapomněl. A tak, když jsem přišel a nikdo tu nebyl, vyrazili jsme do města s Jestřábem. Dnes se totiž konají oslavy úspěšného bránění Brna před švédskými vojsky. Přestože jsem tedy nazval tuto sobotu Švédskou, patřila především a hlavně oslavám našeho milovaného Brna.

Hlavní program se má odbývat na Zelňáku a Svoboďáku. Na prvně jmenovaném náměstí jsme natrefili na masu lidí, z níž čouhalo Dlouhé bidlo občansky zvané Miloš Vraspír. Byl tu i s manželkou a synkem v jedenácti letech úspěšně se dotahujícímu na výšku svých rodičů. Potkali jsme je potom ještě jednou po obchůzce na Svoboďák, kde program bohužel skončil, a návštěvě antikvariátu, který Jestřáb vyraboval od Robinsona a dalších dávných bestsellerů.

To jsme však za chvíli centrum života dnešního Brna opustili a vrátili se do klubovny. Má sem přijít Sharp a spol. a s nimi se pak máme jet podívat na další program. Skutečně, Vendula, Cook a hospodář Sdružení přátel Jaroslava Foglara za pár větších okamžiků postupně opustili domovy a přiklopýtali do redakce. Společně jsme suterénní nebo suterénové (jak chcete) prostory zanechali napospas prachu, hmyzu a povětrnostním podmínkám a vydali se znovu na Zelný trh. Nejvyšší čas! Proslov měla primátorka Brna Dagmar Lastovecká a pak už jsme s většinou přítomných naslouchali průběhu rekonstrukce bitvy o Brno. Vidět něco bylo bez šance. Cook nás proto opustil a my se jali taktéž hledat lepší flek. Zalíbilo se nám to za "hradbami" a sledovali jsme Parda, jak pobíhá po hradbách s vysílačkou.

Na závěr dne jsme zakoupili medovinu a v klubovně - ještě s Chrobákem - slavné vítězství Brna zapili.

Auro článku: Milan (podzim 1995)

 

Vložil: Milan (2.1.2013)

 

Náhledy fotografií ze složky 10 Kronika desátá: Podzim a zima 1995

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář